Så återställer du en tidigare filversion

Ibland kan förändringar som verkade vara en bra idé där och då få oss att undra vad vi tänkte – särskilt när vi kommer tillbaka för att granska dem senare. Om du skrivit över en gammal version av en fil och vill veta om du kan ångra detta ska du inte oroa dig: vi kan fyra beprövade metoder du kan prova.

En person arbetar med en ny version av en fil från sitt hemmakontor

Visste du att den Oscarsbelönade filmen E.T. började livet som ett skräckmanus om utomjordingar som jagar boskap? Eller att YouTube började som en dejtingsajt?

Det är bara att inse – ingenting är perfekt från början, och när det gäller att skapa ditt allra bästa arbete är revisioner och genomgångar en viktig del av processen. Genom att experimentera och omformulera våra idéer kan vi se dem i ett nytt ljus och få ny inspiration.

Med detta sagt finns inget värre än att bestämma att din senaste version hamnade snett och behöver rullas tillbaka, bara för att inse att du av misstag har sparat över den tidigare versionen i processen. Hoppsan..

Om du vill återställa en äldre version av en fil som du hunnit skriva över finns det några metoder du kan prova, beroende på dina enhets- och lagringsinställningar. I denna vägledning presenterar vi dem alla och delar med oss av tips som gör din filversionshantering idiotsäker i framtiden.

Problem vid återställning av gamla filversioner

Att återställa en tidigare version av en fil är tyvärr ofta inte så enkelt som processen för att återställa en raderad fil.

Detta beror på att du när du raderar en fil vanligtvis bara gör dess utrymme i lagringen tillgängligt för nya data, vilket innebär att själva filen ofta fortfarande finns kvar under en tidsperiod. Om du däremot sparar en fil skrivs den version som tidigare lagrades på en viss lagringsplats över, så samma återställningsprocess gäller inte.

Det finns ingen enkel lösning som alltid fungerar för återställning av filversioner – och metoderna varierar. Det betyder att du kan behöva prova några olika saker och hoppas att en av dem lyckas.

Med detta i åtanke har vi sammanställt fyra vägar som du kan prova, beroende på dina omständigheter.

Så återställer du en fil till en tidigare version: 4 metoder

Använd länkarna nedan för att hoppa till den metod som bäst tillgodoser dina behov:

Återställ filer med verktyget Tidigare versioner i Windows

Om du har turen att ha aktiverat verktyget Tidigare versioner i förväg i Windows är detta den enklaste metoden för att återställa dina filer.

Följ dessa steg för att återställa dina filer med verktyget Tidigare versioner:

  1. Öppna Utforskaren och öppna mappen som innehöll den överskrivna filen
  2. Var som helst i mappen högerklickar du och väljer Egenskaper
  3. Välj fliken Tidigare versioner
  4. Titta på listan över versioner, var och en med ett datum, och leta upp den version du söker
  5. Klicka på den version du vill återställa och klicka på Återställ

Den här metoden kräver att du har konfigurerat funktionen i förväg, och för många av oss kanske detta inte är ett alternativ. Istället kan du prova den lite mer tekniska tempmapplösningen nedan. 

Återställ tidigare versioner med molnlagring

Molnlagringssystem som Dropbox behåller ofta versionshistorik för filer, så att ändringar vid behov kan rullas tillbaka.

Med Dropbox är detta problem enkelt att lösa – hämta versionshistoriken och ångra dina ändringar eller återställ gamla versioner av alla dina filer.
Dropbox sparar versionshistorik för alla dina filer, oavsett filtyp.

En inspelning av en användare som väljer en fil, väljer alternativet ”Versionshistorik”, bläddrar igenom de tillgängliga versionerna av filen, väljer den version som efterfrågas och klickar på ”Återställ”-knappen för att återställa denna filversion.

Om du för närvarande använder Dropbox-molnlagring och vill ha mer information om hur versionshistoriken fungerar kan du läsa mer i vårt hjälpcenter. Här hittar du all information du behöver i vår versionshistoriköversikt och i guide till återställning av filversioner-artiklar.

Återställ filer med tempmappen i Windows

”Temp”-mappen är en standardmapp som används av Windows och applikationer för att lagra tillfälliga filer som krävs för att köra program.

Med andra ord är det en slags deponi för data som program behöver eller skapar medan de används. Den är vanligtvis dold och begravd i dina systemmappar, men kan ofta fortfarande innehålla rester av dina tidigare aktiviteter i applikationer som du har använt nyligen.

Även om detta program främst används som ett sätt att återställa osparade filer från kraschade program kan du kanske hitta äldre autosparade kopior av filen du söker.

Följ dessa steg för att komma åt filer i din tempmapp:

  1. Öppna din Start-meny, sök ”Kör” och tryck på Enter för att öppna körmenyn
  2. Skriv eller klistra in följande text:
    %systemdrive%\Windows\Temp
  3. Upprepa steg 1 och 2 fast den här gången med följande text:
    %userprofile%\AppData\Local\Temp
  4. Leta igenom de båda mapparna efter den fil du behöver
  5. Om du hittar filen högerklickar du på den och väljer Öppna med. Välj det program du normalt skulle använda för att öppna filen och klicka på Öppna

Visa filhistorik och återställ på Mac

Om du är Mac-användare har du tur. Filåterställning på Mac-enheter är mycket enklare tack vare inbyggda system på MacOS.

Förutsatt att Time Machine-funktionen är aktiverad handlar återställning av överskrivna filer bara om att öppna mappen som innehåller filen i Finder, välja den tidigare versionen från Time Machine-valvet och sedan återställa.

Om du letar efter tidigare versioner av dina Keynote-, Pages- eller Numbers-filer har dessa program inbyggda filhistorikfunktioner som också kan användas.

Följ dessa steg för att återställa en filversion i Keynote, Pages eller Numbers:

  1. Öppna filen du vill återställa en tidigare version av och klicka på Arkiv > Återställ till > och välj Bläddra bland alla versioner
  2. Det aktuella dokumentet visas till vänster, med tidigare versioner synliga till höger
  3. Använd pilarna eller tidslinjen längst till höger för att bläddra bland versioner och välja den du vill ha
  4. När du har hittat den version du vill återställa klickar du på knappen Återställ för att få tillbaka versionen
  5. Alternativt kan du kopiera och klistra in innehåll från en tidigare version till den aktuella versionen om du inte vill återställa hela filen
  6. Du kan också återställa filen som en ny, separat kopia – håll bara ned alternativtangenten och välj Återställ en kopia
  7. När du är färdig klickar du på Klar
Illustration av en person som har återställt en gammal filversion

Detta ska du göra härnäst: Säkerhetskopiera dina filer för att göra versionsåterställningen enkel i framtiden

Nu när du har lyckats lösa ditt versionskontrollproblem, skulle det inte vara skönt att slippa gå igenom detta igen i framtiden?

Goda nyheter – det finns ett enklare sätt tack vare Dropbox Backup.

Dropbox Backup är en automatisk säkerhetskopieringslösning i molnet, vilket innebär att den regelbundet kopierar en ögonblicksbild av din enhet och den aktuella versionen av alla dina lokalt lagrade filer. Denna säkerhetskopia kan sedan återställas när som helst med bara några klick – antingen i sin helhet eller bara de delar du behöver.

Det betyder att du snabbt kan bläddra bland och återställa gamla versioner av filer, även om du sedan länge tagit bort dem från din enhet – ibland ett livsviktigt sista alternativ.

Eftersom säkerhetskopian automatiskt lagras i molnet betyder det också att du inte behöver lägga tid på att manuellt säkerhetskopiera och fylla upp utrymmet på fysiska hårddiskar med varje säkerhetskopia. Eftersom Dropbox Backup är en molnbaserad lösning kan du dessutom återställa dina filer och data var du än är via internet. Du behöver inte ens återställa dem till den ursprungliga enheten.

En enkel visualisering av säkerhetskopieringsprocessen för filer i Dropbox Backup

Skydda dina filversioner skyddade med Dropbox Backup

Nu när du har återställt dina filer till deras tidigare versioner är det enkelt att skydda dem och göra dem enkla att återställa i framtiden – med Dropbox Backup.

Fortsätt precis där du slutade.

Läs mer om Dropbox Backup